Taideseuran historiaa
____________________________________________________________________________________________

Seuran edeltäjä oli yhdistys nimeltä Kolmisointu, jonka avainsanoja olivat taide, kristillisyys ja suomalaisuus. Se oli aloittanut toimintansa jo vuonna 1903. Hilja Haahti alkoi kuitenkin suunnitella toimivampaa yhdistystä ja vuonna 1909 hän perusti ystävineen Kristillisen Taideseuran. Seura korosti toiminnassaan taiteen merkitystä ja tehtävää kansan valistajana ja toiminnan päämääränä pidettiin kansan taideharrastuksen herättämistä. Tehtiin esitelmämatkoja ympäri maata, perustettiin opintokerhoja, järjestettiin taidetilaisuuksia, toiminnassa oli mm. neuvontatoimisto, josta seurakunnat saivat ohjeita ja avustuksia kirkkojen ja rukoushuoneiden koristamiseen. Paikallisyhdistyksiä syntyi kymmeniä eri puolille maata. Toiminnassa oli mukana monia kirkon ja maan kulttuurielämän vaikuttajia kuten Haahden puoliso säveltäjä Ilmari Krohn sekä monia piispoja, kuten Kuopion piispa Eino Sormunen vuosina 1939-1962. Merkittävä vaikuttaja oli rovasti Tauno Sarantola, joka toimi Kristillisen Taideseuran puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä vuosien 1969-87 aikana. Sata vuotta Kristillisen Taideseuran taivalta tulee täyteen vuonna 2019. Tähän etappiin liittyen seura on aloittanut historiaprojektin, jonka tavoitteena on julkaista seuran 100-vuotisjuhlajulkaisu.

Hilja Haahti, Kristillisen Taideseuran perustaja

Hilja Haahti (1874–1966) toimi ensin Kolmisointu-yhdistyksen ja sitten Kristillisen Taideseuran puheenjohtajana vuoteen 1946 asti. Varsinaisen elämäntyönsä hän teki kirjailijana. Hänen tuotantoonsa kuului mm. runoja, romaaneja ja hengellisiä tekstejä. Romaanikirjailijana hän oli aikansa luetuimpia. Parhaiten hänen tuotannostaan tunnetaan nykyisin virsien sanoitukset, kuten Tule kanssani, Herra Jeesus ja suomennokset, kuten Maa on niin kaunis.

Teologian maisteri Irja Aro-Heinilä väitteli joulukuussa 2005 tohtoriksi Hilja Haahden tuotantoon liittyvästä aiheesta Naisen kuva, roolit ja rooli-ihanteet Hilja Haahden tuotannossa 1895–1966.

·     Irja Aro-Heinilän väitöskirja "Sinä olet viisas tyttö, mutta Jumala on viisaampi": Naisen kuva, roolit ja rooli-ihanteet Hilja Haahden tuotannossa 1895–1966

Väitöskirjan lyhennelmä ”Kaunis maa - Painosten herratar Hilja Haahti”, julkaisija Suomen Lähetysseura