Teksti on mukailtu lyhennelmä Helena Vaarin sivulta www.helenavaari.fi
Helena Vaari on suunnitellut Helsingin piispa Teemu Laajasalon liturgiset vaatteet. Niiden muotokieleen ja symboliikkaan Helena Vaari on yhdistänyt hiippakuntaan ja piispan tehtävään liittyvää symboliikkaa sekä Helsingin tuomiokirkon arkkitehtuuria.
Piispankaavun selkäkilven keskellä on valkoinen tasasivuinen risti. Muoto on kuin Helsingin tuomiokirkon pohjapiirustus ja kirjonta silkkilangoilla loistaa kuin itse kirkko. Valkoisesta rististä lähtee renkaita – sanoma laajenee ja leviää kaikkiin suuntiin. Symboliikka kertoo tuomiokirkon ja piispan yhteyksistä muihin seurakuntiin, seurakuntalaisiin, ihmisiin, kaupunkeihin ja kaikkiin ilmansuuntiin.
Piispankaavun etuosaan on valkoisen ristin ympärille kirjottu pieniä ristejä eli pieniä kirkkoja, joita yhdistävät silkkilangoilla ommellut tiet. Korukivi, joka on tehty punaisesta graniitista, kuten Tuomiokirkon portaat, kertoo Pietarista, pysyvyydestä ja kirkon synnystä. Jeesus sanoi: Sinä olet Pietari, tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani. Matt.16:18. Piispankaavun kädenteihin on kirjottu Herran siunaus kullanvärisellä silkkilangalla.
Juhla-asuun kuuluvan piispanhiipan edessä on valkoinen tasasivuinen risti ja siinä korukivenä punainen graniitti. Piispan stolia on kaksi, valkoinen ja sininen. Niissä toistuu sama symboliikka kuin muissa tekstiileissä. Stola on pappeuden merkki, Kristuksen ikeen symboli.
Piispan asun pääväri on tumman sininen, Tuomiokirkon alttaritaulun Neitsyt Marian vaatteen ja taivaan värit. Kirkon värit, vaalean harmaa, valkoinen ja kulta, tulevat myös esille symbolien yksityiskohdissa.
- Suunnittelu ja taidekirjonta, tekstiilitaiteilija Helena Vaari
- Piispankaavun ja hiipan ompelu, artenomi Tytti Helles
- Graniittikorut, hopeaseppä Soili-Riikka Andersson