Kolme kuvaa Mariasta

Eeva Tikka
Otteita saarnasta Kristillisen Taideseuran 100-v juhlamessussa

Esimerkkejä Marian ilmestyspäivän uutta luovasta voimasta kuulemme ja näemme tänään ja läpi länsimaisen taiteen historian.

Tässä kolme taideteosta Marian ilmestyksestä eri aikakausilta.

Ensimmäinen on Novgorodin koulukunnan ikoni, maalattu munatemperalla puulle, todennäköisesti ajalta 1130–1200 (Tretjakovin Galleria, Moskova)
Toinen on Fra Angelicon maalaus, 1435 (Museo del Prado, Madrid)
Kolmas on Murillon maalaus, 1655–1660 (Eremitaasi, Pietari)

Nykytaiteesta en tähän hetkeen löytänyt monia esimerkkiä maalauksista, jotka kuvaisivat Marian ilmestyspäivää. Ajattelin, että voisimme pitää omana Annunciation-teoksenamme Temppeliaukion alttarin jääkautista halkeamaa, sillä tuolla alttariseinällä voi nähdä ja kuulla Pyhän Hengen siipien havinaa. Kyyhky tulee hämmentyneen nuoren naisen luo. Kyyhky tulee ristin luo ja tekee kuolleen eläväksi. Alttarin sakramentti yhdistää ja tekee eläväksi.

Läntisessä kuvataiteessa Marialla on aina kirja – Sana lähellään – ja lilja. Itäisessä traditiossa toistuu Maria kehrääjänä, kankaan kutojana.

Enkeli Gabrielin tervehdys Marialle on tehty meille suomalaisille ymmärrettäväksi hieman arkipäiväistämällä sitä. ”Ole tervehditty Maria, sinä armon saanut.” Onhan sekin kaunista, mutta Sanassa sanotaan enemmän: sinä armoitettu. Se on enemmän kuin armon saanut – se on, sinä ainutlaatuinen – sinä Jumalan silmäterä – sinä erityissuosiossa oleva! Marian Pojan tähden näin kuuluu sanoa jokaiselle meistä tänä päivänä!

Marian kokemus enkeli Gabrielin ilmestyessä hänelle ja Pyhän Hengen varjostaessa hänet voimallaan oli sitä KYLLÄ elämälle, missä Jumala itse saa sanoa KYLLÄ -sanansa ja kaikki on Hänen hyvän tahtonsa toteutumista. Hänen suunnitelmansa läpi viemistä luotujensa maailmassa.

Tarvitsemme herkät korvat kuullaksemme Jumalan KYLLÄ -sanan.

Tämä hetki, tämä armon hetki havahduttakoon meidät lepäämään lupauksen lapsina, armon lapsina, armoitettuina, ainutkertaisina.

Neitsyt, hiljaisuutesi puhtaalla liekillä
varjele ihminen lapsena, jolle kaikki on ihmettä!